Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka z kanpyo w aromatycznych naleśnikach i tempurze

Smakosze wypróbowują nowe sposoby gotowania i jedzenia, inspirowane nie tyle tradycyjnymi kuchniami świata, ile wyjątkowymi walorami charakterystycznych składników tych kuchni. Kucharze wychodzą poza tradycyjne zastosowanie tych składników, wciąż pamiętając o ich pochodzeniu. Wprawnie włączają te „kawałki świata” do codziennego gotowania, oddając hołd legendarnym regionalnym smakom.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Kaczkę oczyść natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i oregano, posmaruj masłem piecz powoli w temperaturze 150 stopni.

  • Gdy będzie miękka oddziel z kości, tak aby uzyskać dwie połówki.

  • Mleko, mąkę, jaja wymieszaj na jednolite ciasto, dodaj zmiażdżone ziarenka kardamonu, olej, dopraw solą i usmaż naleśniki.

  • Kaczkę pokrój na cienkie paski, zawijaj w gorące naleśniki dodając do każdej dwa paski kanpyo.

  • Sok pomarańczowy gotuj z anyżem redukując go do 100 ml, dodaj śmietankę, dopraw dolą i pieprzem, gotuj jeszcze przez kilka minut.

  • Na koniec dodaj fileciki ze świeżej pomarańczy.

  • Naleśniki z kaczki zanurz w rozrobionym cieście do tempury, całość smaż na głębokim oleju.

  • Przed podaniem pokrój na kawałki.

  • Podawaj z sosem.

Oceny i komentarze: 0