Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka po myśliwsku

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Całą kaczkę natrzeć solą i pieprzem, owinąć plastrami boczku, mocno obsmażyć na rozgrzanym maśle razem z grubo pokrojoną marchewką i cebulą.

  • Dodać jałowiec i liść laurowy, a następnie podlać śmietaną i winem.

  • Piec kaczkę do miękkości, polewając ją często tworzącym się sosem.

  • Aby skórka na kaczce ładnie się przyrumieniła, 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy z niej boczek.

  • Wypieczony boczek można użyć do przyrządzenia innej potrawy albo drobno posiekany dodać do przecedzonego sosu z kaczki.

  • Podawać z ugotowaną kiszoną kapustą oraz kluskami śląskimi.

Oceny i komentarze: 0