Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Japońska mieszanka 7 przypraw (shichimi togarashi)

Pikantna mieszanka przypraw japońskich, znana również jako shichimi togarashi, zawiera chili, nasiona sezamu, skórkę pomarańczową, wodorosty nori i inne składniki. Dodaje się ją do zup, makaronów, grillowanych mięs i owoców morza.

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
  • Piec rozgrzej do temperatury 140°C. Skórkę pomarańczową wyłóż na teflonową blachę uprzednio wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 45 minut do 1 godziny, aż skórka wyschnie, a następnie drobno posiekaj.

  • Wodorosty posiekaj w małym malakserze do uzyskania cienkich płatków. Wymieszaj je z pozostałymi przyprawami do połączenia składników.

  • Do czasu podania przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, w chłodnym i suchym miejscu.

Oceny i komentarze: 0