Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Granola z prażonym sorgo

Słodzona nektarem z agawy, wanilią, z domieszką rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, kardamon i kurkuma, doda energii na cały dzień. Bezglutenowe twarde ziarna sorgo o lekko orzechowym smaku są znane od starożytności. Przez podgrzanie na płycie kuchennej, można prażyć je jak popcorn. Aby przygotować doskonałe śniadanie dodaj migdały, orzechy pekan i rozdrobnione kawałki kokosu. Rozkoszuj się granolą z dodatkiem mleka migdałowego, polej jogurtem i udekoruj świeżymi owocami. Jest to również doskonała przekąska w ciągu dnia.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 130° C. Wymieszaj nektar z agawy, olej, wanilię, przyprawy i sól morską w małej misce, aż dobrze się połączą, a następnie odstaw.

  • Upraż ziarna sorgo na dużej patelni (z pokrywką) na średnim ogniu. Dodaj jedną trzecią sorgo, przykryj i gotuj przez 30 sekund, wstrząsając patelnią, aż większość ziaren się upraży. Jeśli przerwa między prażeniem kolejnych porcji trwa dłużej niż 10 sekund, zdejmij patelnię z ognia i przesyp uprażone ziarna do dużej miski. Powtórz czynność z pozostałymi ziarnami sorgo.

  • Do dużej miski dodaj migdały, orzechy pekan, wiórki kokosowe i pestki dyni. Dodaj mieszankę z nektarem z agawy i delikatnie wymieszaj aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się syropem. Rozprowadź na blasze wyłożonej folią i piecz przez 1 godzinę, zamieszaj po upływie połowy czasu. Zostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.

Porady Gotowanie

Sorgo to twarde bezglutenowe starożytne ziarno o łagodnym smaku. Ziarno można prażyć jak popcorn, dodawać do pilawu, sałatek lub do innych potraw z ziarnami. Sorgo można znaleźć w sklepach z żywnością ekologiczną, w dziale z żywnością ekologiczną w supermarkecie lub online w sklepach ze specjalistycznymi produktami.

Podawaj granolę w miseczce z mlekiem migdałowym, jogurtem, świeżymi owocami takimi jak: jagody, maliny, mango czy kiwi.

Oceny i komentarze: 0