Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Bulion Kimchi z prażonym ryżem i jajkiem sadzonym

Zasmakuj trochę słońca dzięki koreańskiemu bulionowi z sadzonym jajkiem. Ognisty świeży sos Sambal wraz z imbirem i czosnkiem doda głębokiego smaku bulionowi; idealna baza dla posiekanej kapusty i chrupiącego smażonego ryżu. Jajko sadzone stanowi dopełnienie całego smaku.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw.

  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kapustę i cebulę, gotuj 5 minut, mieszając. Dodaj czosnek, imbir, przecier pomidorowy i chili, gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion, sos rybny i 1 łyżkę sosu Sambal, a następnie doprowadź do wrzenia. Duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj rzodkiewkę i gotuj przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, następnie zdejmij z ognia.

  • Rozgrzej olej (ok. 1,5 cm) na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż ugotowany ryż partiami, aż stanie się złoty i chrupiący, około 2 minut na jedną partię, obróć raz. Łyżką cedzakową wyjmij ryż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W razie potrzeby posyp ryż solą morską do smaku.

  • Rozgrzej pozostałą ilość (1 łyżkę) oleju sezamowego na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wbij jajka na patelnię i smaż przez 5-6 minut, aż zetną się białka, a żółtka pozostaną nadal płynne. Jeśli białka całkowicie się nie ścięły, przykryj patelnię i smaż jeszcze 1-2 minut.

  • Rozlej zupę do 6 miseczek. Na wierzchu umieść smażony ryż i sadzone jajko. Podawaj z sosem Sambal.

Porady Gotowanie

Kliknij tutaj, aby przeczytać przepis na Ognisty świeży sos Sambal

Oceny i komentarze: 0