Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Udka kaczki z przyprawami prowansalskimi i czerwonym winem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Z uda kaczki delikatnie usuwamy kość i nacinamy skórę.

  • Mięso doprawiamy do smaku przyprawami i nacieramy czosnkiem – formujemy i spinamy wykałaczką.

  • Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy w garnku z białą cebulą (pokrojoną w kostkę) i czosnkiem.

  • Dodajemy uda z kaczki - delikatnie podsmażamy.

  • Zalewamy bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - dusimy pod przykryciem.

  • Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy na 15 min. przed końcem gotowania.

  • Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w 1/8 smażymy na patelni i dusimy.

  • Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy kilka minut – zalewamy winem czerwonym, dusimy.

  • Wino z cebulą dodajemy do kaczki i gotujemy kilka minut do zgęstnienia sosu.

Oceny i komentarze: 0