Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tortilla z kurczakiem

Obok kaktusów, tequili, meksykańskich kapeluszy, tortilla to jeden z najważniejszych symboli Meksyku. Jest to rodzaj płaskiego, cienkiego, okrągłego placka z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo lub baza do innych potraw. Tortilla i kurczak to częste połączenie w meksykańskiej kuchni. Wraz z aromatycznymi przyprawami i ziołami, kolorową, świeżą papryką oraz cebulą, to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także dla oczu. Na talerzu jest smacznie i kolorowo. Przyprawa Kamis Tortilla z kurczakiem to aromatyczna mieszanka m. in. papryki słodkiej, czosnku, kminu rzymskiego, suszonych pomidorów i chili. Nadaje tortilli charakterystyczny, meksykański, słodko-kwaśny smak z głębokim aromatem kminu rzymskiego. Kolorowy farsz z kurczakiem zawija się w tortillę i podpieka.
Smacznego!

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Przyprawę wymieszaj z 4 łyżkami oleju, dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paski i dokladnie wymieszaj.
    Pozostaw na ok. 1 h.

  • Papryki pokrój w paski, a cebulę w piórka. Mięso obsmaż na patelni przez 7 minut, dodaj warzywa i smaż ok. 3 minuty. Dodaj 3 łyżki ketchupu, wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Farsz zawiń w placki tortilla.

  • Całość obsmaż w opiekaczu lub na gorącej patelni po 30 sekund z każdej strony.

Oceny i komentarze: 0