Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Serca drobiowe w sosie z białego wina na szafranowym risotto

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Porcja dla: 3
Sposób przygotowania
  • Serca myjemy i oczyszczamy.

  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 10 minut.

  • Kiedy w ryż wsiąknie cały wywar, dodajemy jego drugą połowę i cały czas mieszając.

  • Paprykę i suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do risotto.

  • Kiedy serca są gotowe wykładamy je na szafranowym risotto.

  • Szalotkę, czosnek i tymianek drobno siekamy.

  • Serca podsmażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekany tymianek, czosnek i szalotkę.

  • Po 5 minutach dodajemy wino i dusimy serca pod przykryciem przez około 8 minut.

  • Kiedy serca będą miękkie, dodajemy słodką śmietanę i redukujemy, aby otrzymać kremowy sos.

  • Pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Risotto szafranowe: Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.

  • Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy ryż i podsmażamy wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty intensywnie mieszając.

  • Kiedy ryż stanie się przeźroczysty, dodajemy białe wino, szafran, sól oraz połowę wywaru z warzyw.

Oceny i komentarze: 0