Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Lekka pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Wykwintna, często goszcząca na polskich świątecznych stołach pieczeń. W zdrowszej wersji, z chudym mięsem (kurczaka można zastąpić indykiem lub szynką) i bez masła. Ale za to z bardzo lubianym dodatkiem jakim są suszone pomidory. Łagodnie, ziołowo doprawiona. Dobrze komponuje się z zimnym sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ugotuj jaja na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.

  • Mięso zmiel w maszynce lub malakserze. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki.

  • Mleko podgrzej i wymieszaj z bułką tartą.

  • Połącz z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

  • Dodaj przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj.

  • Wyłóż połowę masy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Ułóż wzdłuż obrane jajka.

  • Przykryj pozostałą masą.

  • Zapiekaj około 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Oceny i komentarze: 0