Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak z kminkiem

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Skropić kurczaka sokiem z cytryny i odstawić na 15 min.

  • Z mąki i masła przygotować zasmażkę i zaprawić nią sos.

  • Porcje kurczaka polać sosem i podawać z ryżem.

  • Mąkę zmieszać z solą i papryką.

  • Tak przygotowaną mieszanką oprószyć porcje kurczaka.

  • Następnie obsmażyć je na maśle stopionym w rondlu.

  • Kiedy mięso będzie już obsmażone, wyjąć je z rondla na talerz.

  • W rondlu dusić cebulę z czosnkiem, imbirem i kminkiem, aż będzie lekko rumiana. Dodać śmietanę i jogurt, stale mieszając.

  • Ponownie włożyć kurczaka do rondla, dobrze wymieszać z cebulą oraz przyprawami i dusić pod przykryciem 45-50 minut.

  • Wyjęte z rondla porcje kurczaka ułożyć na podgrzanym półmisku.

  • Sos gotować jeszcze przez parę minut, na zwiększonym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

Oceny i komentarze: 0