Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak nadziewany kuskusem i rodzynkami

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Kuskus delikatnie uprażyć na suchej patelni, dodać rodzynki, cukier, cynamon, miąższ wanilii oraz szafran i wymieszać widelcem.

  • Wlać bulion i wino.

  • Jeśli trzeba, posolić i połączyć z oliwą.

  • Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć w środku solą, luźno wypełnić nadzieniem i spiąć otwór szpilką do mięs.

  • Z wierzchu oprószyć gałką muszkatołową, cynamonem i solą.

  • Obsmażyć na maśle i oliwie, podlać bulionem, przykryć i piec 1 godz.

  • w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, często podlewając sosem wytworzonym podczas pieczenia, a pod koniec pieczenia winem.

  • Miękkie mięso pokroić na porcje razem z nadzieniem.

  • Podawać z białym pieczywem i sałatką z owoców.

Oceny i komentarze: 0