Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak Bahian z fasolą i puree z manioku

Ta prosta potrawka z kurczaka i fasoli jest aromatycznie przyprawiona i podawana z jednym z ulubionych składników w Brazylii, czyli maniokiem.

Składniki
Porcja dla: 10 porcji (po 1 szklance)
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować puree z manioku, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj maniok i ponownie zagotuj. (Dodaj więcej wrzątku, jeżeli to konieczne, tak aby zakryć maniok wodą na przynajmniej 2,5 cm). Zmniejsz ogień na średni; gotuj przez 30 minut lub aż maniok bardzo zmięknie.

  • Aby przygotować kurczaka i fasolę, stop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj kurczaka; smaż mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż nie będzie już surowy. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek; gotuj, mieszając przez 5 minut lub aż warzywa zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę przypraw Bahian. Posyp mąką; dobrze wymieszaj. Dodaj wywar, czarno nakrapianą fasolę, oliwki, 3 łyżki kolendry i sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu często mieszając przez 5 minut lub aż wywar się zagęści. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Połóż naczynie na blasze do pieczenia. Odstaw.

  • Odcedź dokładnie maniok. Usuń i wyrzuć włóknisty środek każdego kawałka manioku za pomocą 2 widelców (1 widelcem przytrzymaj kawałek manioku, a drugim usuń środek). Delikatnie zdejmij inne włókniste warstwy, które mogą znajdować się na manioku. Włóż maniok do dużego rondla. Dodaj 1/4 szklanki miękkiego masła i ciepłe mleko. Rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, aby uzyskać kleiste puree z kawałkami. Przypraw solą i białym pieprzem. Nałóż puree z manioku wokół krawędzi kurczaka z fasolą tak, aby pozostawić widoczny środek. Posyp puree z manioku serem Cotija.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40 minut lub aż nadzienie zawrze, a ser się zezłoci. Przed podaniem odstaw na 5 minut. Posyp pozostałą 1 łyżką posiekanej kolendry.

Porady Gotowanie

Mieszanka przypraw Bahian: przejdź do przepisu

Oceny i komentarze: 0