Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak aromatyczny i chrupiący

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Kurczaka natrzeć solą, a następnie przyprawą chińska 5 smaków.

  • Kurczaka wyjąć, osączyć i podawać z ryżem i sałatą.

  • Cebulę, skórkę pomarańczową, imbir, sos sojowy, cukier i wódkę wymieszać.

  • Natrzeć tym kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 8 godzin.

  • Kurczaka ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować na małym ogniu półtorej godziny.

  • Zdjąć z ognia, po 2 minutach odkryć garnek, przełożyć kurczaka na deskę.

  • Olej wlać do głębokiego naczynia i rozgrzać.

  • Kurczaka umieścić w koszyku na frytki.

  • W lewej ręce trzymać pokrywkę do garnka, w prawej koszyk z kurczakiem.

  • Opuścić koszyk do garnka i natychmiast przykryć go. Smażyć 2 min., odkryć, smażyć dalsze 3 min.

Oceny i komentarze: 0