Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Krokiety z kurczaka

Składniki
Porcja dla: 5-6 osób
Sposób przygotowania
  • Z kurczaka usunąć skórę i wszystkie kości, a mięso zmielić w maszynce do mięsa.

  • Dodać śmietanę i gotować do uzyskania zawiesistego sosu.

  • Sos wlać do płaskiej miski i włożyć do niego krokiety.

  • Idealnym dodatkiem do tego dania będzie polenta.

  • Skórę i kości podsmażyć na jednej łyżce oleju sezamowego, dodać posiekane cebule, pokrojoną w plasterki marchewkę i jagody jałowca.

  • Następnie dolać nieco wody i ugotować mocny wywar.

  • Ziarno sezamowe uprażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.

  • Zmielone mięso zagnieść z 50 g ziarna sezamowego, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i obsmażyć na jednej łyżce oleju sezamowego.

  • Pulpety wyjąć z patelni, obtoczyć w pozostałym sezamie i zawinąć w blanszowane liście winorośli.

  • Krokiety ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i piec 30 minut w temperaturze 220° C.

  • W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

  • Sos: Rozgrzać trochę oleju, przyrumienić posiekane migdały oraz resztę sezamowego ziarna, dodać melisę i zalać wywarem z kości.

Oceny i komentarze: 0