Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka po pekińsku

Składniki
Porcja dla: 6 osób
Sposób przygotowania
  • Wszystkie składniki lakieru połączyć ze sobą i wymieszać.

  • Uformować wałek o średnicy 6 cm.

  • Pokroić na placki.

  • Wierzch każdego placka posmarować odrobiną oleju.

  • Placki składać po dwa stykając je natłuszczonymi stronami.

  • Każdą z par rozwałkować do średnicy ok. 15 cm.

  • Smażyć na tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni, nie rumieniąc.

  • Placki ostrożnie rozdzielić.

  • Upieczoną kaczkę pokroić w plasterki.

  • Układać je po kilka na placuszkach wraz z kilkoma paskami ogórka i dymki oraz łyżeczką sosu śliwkowego.

  • Placuszek zwinąć w rulonik.

  • Kaczkę po nakłuwać widelcem i posmarować lakierem.

  • Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

  • Następnie piec ją w nagrzanym (200 stopni) piekarniku przez półtorej godziny, często polewając sosem z pieczenia.

  • Wszystkie składniki sosu śliwkowego połączyć.

  • Podgrzewać stopniowo, stale mieszając przez 5 min.

  • Ostudzić i schłodzić w lodówce.

  • Mąkę zalać wrzątkiem.

  • Ciasto wyrabiać przez 5 minut, a następnie odstawić na kolejne 5 minut.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas marynowania kaczki

Oceny i komentarze: 0