Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Indyk z sosem cytrynowym

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Rodzynki namoczyć w winie.

  • Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do rondelka mieszając, aż sos zgęstnieje.

  • Zestawić z ognia, dodać szafran.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Upieczoną pierś pokroić w plastry, polać sosem cytrynowym.

  • Podawać z ryżem.

  • Pierś z indyka natrzeć solą, Pieprzem, następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pierś z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Dodać masło, morele i namoczone rodzynki.

  • Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C ok. 40 min.

  • Pod koniec pieczenia odkryć mięso, aby się zrumieniło.

  • Do rondelka wlać sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody.

  • Dodać miód, cukier, imbir, podgrzać, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

  • Doprowadzić do wrzenia.

Oceny i komentarze: 0