Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Indyk kminkowy

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Udziec wytrybować z kości, natrzeć od środka solą, ½ łyżeczki kminku, czosnkiem, papryką i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

  • Udziec złożyć na pół i obwiązać nićmi do sznurowania.

  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.

  • Posmarować na wierzchu masłem, posypać pozostałym kminkiem, ułożyć w brytfance, wlać 2-3 łyżki oleju i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200° C.

  • Po ok. 40 minutach odkryć i piec przez dalsze 30 min., polewając co 10 minut sosem z pieczenia.

  • Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówka z marchewki lub na zimno jako wędlinę.

Oceny i komentarze: 0