Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gęś z owocami

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Usunąć zbędny tłuszcz z gęsi, odciąć szyję i skrzydełka.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 150° C przez ok. 2 godziny, co 30 minut przewracając na drugi bok, pierś i grzbiet.

  • Prawie miękką gęś polać alkoholem i obłożyć podzielonymi na ćwiartki jabłkami wymieszanymi z cukrem.

  • Zwiększyć temperaturę do 200° C i piec ok. 40 minut, polewając wielokrotnie gęś sosem z dna brytfanny.

  • Wyłączyć piekarnik, kiedy gęś nabierze złotobrązowego koloru, a po nakłuciu udka wypłynie z niego jasny sok.

  • Podzielić gęś na porcje i trzymać w cieple.

  • Z sosu zdjąć tłuszcz i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  • Porcje gęsi obłożyć jabłkami i polać sosem.

  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

  • Gęś natrzeć z zewnątrz i w środku zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i 1 łyżeczką majeranku.

  • Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

  • W rondelku roztopić masło, wymieszać z sokiem z cytryny i skórką otartą z owocu.

  • Wymieszać podzielone na ósemki dwa jabłka (bez gniazd nasiennych), rodzynki, pokrojone w paseczki figi i morele.

  • Posypać pozostałym majerankiem, cynamonem i szczyptą soli.

  • Powstałym farszem napełnić brzuch gęsi, skórę spiąć wykałaczkami.

  • Na dno brytfanny wlać pół szklanki gorącej wody.

  • Następnie ułożyć gęś na jednym boku w brytfannie, posmarować grubo roztopionym masłem i szczelnie przykryć folią aluminiową.

Oceny i komentarze: 0