Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pyzy drożdżowe

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Drożdże rozprowadzić w letnim mleku, dodać połowę mąki.

  • Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Gdy zacznie rosnąć dodać resztę mąki, całe jajka, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.

  • Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki.

  • Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 3 cm, wykrawać placuszki i zostawić pod przykryciem, na ok. 15 minut.

  • Podawać z sosami mięsnymi lub polane masłem.

Oceny i komentarze: 0