Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Jednogarnkowe spaghetti z zieloną herbatą, fetą i oliwkami Kalamata

Ta jednogarnkowa metoda przyrządzania makaronu nie wymaga odcedzania. Gojnik, oregano i fenkuł w wodzie do gotowania stanowią bazę sosu, która jest uzupełniona serem feta i oliwkami Kalamata.

Składniki
Porcja dla: 10 porcji
Sposób przygotowania
  • Połam gałązki herbaty na mniejsze kawałki. Umieść liście herbaty i liście laurowe pośrodku kawałka gazy lub filtra do kawy. Zwiąż ciasno długim kawałkiem sznurka.

  • Włóż spaghetti, fenkuł, pomidory, wodę, oregano, skórkę z cytryny, czosnek granulowany sól i zawiniątko z gazy do dużego rondla lub kociołka. Zagotuj na dużym ogniu. Gotuj często mieszając przez 10 do 12 minut, aż makaron zmięknie i większość płynu wyparuje.

  • Wyjmij zawiniątko z gazy. Dodaj szpinak, fetę, oliwki i sok z cytryny do makaronu; dobrze wymieszaj podrzucając.

Porady Gotowanie

Wskazówka: W języku angielskim można odnaleźć kilka nazw określających gojnik: „greek mountain tea”, „ironwort”, „mountain tea” lub „shepherd’s tea”.  Jest to roślina kwitnąca, którą rośnie na wysokich wzniesieniach w Grecji. Grecy wykorzystują całą roślinę – łodygi, liście i kwiaty – do przygotowania herbaty. Można ją kupić w herbaciarniach i specjalistycznych sklepach internetowych. Jeżeli nie jest dostępna, zastąp ją 2 torebkami zielonej herbaty.

Oceny i komentarze: 0