Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grillowany ser Paneer z chutney z mango i pomidora i sosem winegret z curry

Paneer to świeży, twardy hinduski ser o łagodnym smaku, doskonały do grillowania. Podawaj z chutney z mango i pomidora z dodatkiem odrobiny sosu winegret z curry, aby zmodyfikować klasyczną sałatkę caprese.

Składniki
Porcja dla: 8 porcji
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować ser Paneer, zmieszaj dokładnie w małej misce jogurt z sokiem z cytryny, przyprawą garam masala, solą, czosnkiem i imbirem. Włóż ser Paneer do dużej zamykanej plastikowej torebki. Dodaj marynatę; obróć, aby pokryć dokładnie cały ser. Włóż na godzinę do lodówki.

  • W międzyczasie przygotuj chutney z mango i pomidorem. Upraż ziarna kminu na dużej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty lub do momentu aż zaczną pachnieć, w międzyczasie często mieszając. Dodaj pomidory, mango, cebulę, kolendrę, syrop z agawy, cynamon i sól. Gotuj mieszając przez 10 minut lub aż pomidory zmiękną i sos lekko się zagęści.

  • Aby przygotować sos winegret z curry, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w małej misce za pomocą metalowej ubijaczki.

  • Wyjmij ser paneer z marynaty. Usuń pozostałości marynaty. Spryskaj grill sprayem do gotowania zapobiegającym przywieraniu. Grilluj ser na średnim ogniu przez 4 do 6 minut lub aż lekko się zezłoci, często obracając. Pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Podawaj plastry sera na talerzach, przełożone chutney z mango i pomidorów. Skrop delikatnie winegretem z curry. Podawaj z pozostałym sosem winegret z curry.

Porady Gotowanie

Delikatny smak sera paneer i jego zbita konsystencja sprawiają, że może być podawany na wiele sposobów. Można go kupić w sklepach indyjskich, specjalistycznych sklepach z serami i w niektórych sklepach spożywczych w dziale z serami.

Oceny i komentarze: 0