Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Bakłażany zapiekane z mozzarellą

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Sos: Cebulę, marchew, seler naciowy i natkę drobno pokroić.

  • Na połowę plasterków bakłażanów położyć plasterki mozzarelli, lekko posolić, posypać obficie Oregano, po czym przykryć pozostałymi usmażonymi plastrami bakłażanów.

  • Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą. Zapiekać 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać polane sosem.

  • Pomidory odsączyć z soku i pokroić na ćwiartki.

  • Jarzyny podsmażyć na oliwie na ostrym ogniu, dodać odsączony sok z pomidorów i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 30 min.

  • Następnie dodać połowę poszatkowanych liści bazylii i posolić, gotować następne 20 min.

  • Sos zmiksować, doprawić Pieprzem, Chili i pozostałą Bazylią.

  • Bakłażany: Pokroić w półcentymetrowe plastry, rozłożyć je obok siebie, posolić i odstawić na 1 lub 2 godziny.

  • Opłukać w zimnej wodzie i osuszyć.

  • Podgrzać olej. Rozmieszać jajka.

  • Bakłażany obtoczyć w mące, jajku i smażyć na patelni na gorącym oleju na złocisty kolor.

Oceny i komentarze: 0