Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pieczeń z estragonem

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Umyte mięso wrzucić na 2-3 min. do wrzątku, osączyć na sicie, skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem i estragonem, zostawić na noc w lodówce.

  • Grzyby namoczyć wieczorem, następnego dnia ugotować.

  • Mięso posolić, uformować pieczeń, ułożyć w brytfannie wyłożonej plasterkami słoniny, posypać drobno posiekaną cebulą, polać stopionym tłuszczem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na 10-12 min, po czym zmniejszyć ogień i piec 30-40 min, skrapiając przecedzonym wywarem z grzybów.

  • Sos przetrzeć przez sito, ponownie połączyć z mięsem, dodać pokrojone w paseczki grzyby i piec jeszcze 10-15 min, polewając śmietaną.

  • Podawać z francuskimi kluskami, makaronem lub ryżem.

Oceny i komentarze: 0