Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Frykando cielęce z ostrym sosem

Składniki
Porcja dla: 5-6 osób
Sposób przygotowania
  • Słoninę pokroić w słupki, obtoczyć w Przyprawie i włożyć na 15 min. do zamrażalnika.

  • Do sosu dodać Musztardę i śmietanę, i całość przetrzeć przez sito.

  • Jeśli jest zbyt rzadki dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością wody i zagotować.

  • Pokrojone frykando razem z pieczarkami przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem.

  • Cielęcinę gęsto naszpikować słupkami słoniny, natrzeć przyprawą, skropić sokiem z 1/2 cytryny i obwiązać mocno nitką.

  • Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

  • Cebulę pokroić i udusić na 1 łyżce masła.

  • Jarzyny obrać i pokroić w plasterki.

  • Pieczarki obrać i opłukać.

  • Cielęcinę włożyć do garnka, przykryć jarzynami (bez pieczarek) dodać jedną łyżkę masła, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczkę Przyprawy i dusić na małym ogniu (w razie potrzeby uzupełniać wodę).

  • Gdy mięso będzie zupełnie miękkie włożyć pieczarki i dusić jeszcze przez 15 minut. Zdjąć z ognia.

  • Wyjąć mięso i pieczarki, z mięsa zdjąć nici i pokroić na cienkie plastry.

Oceny i komentarze: 0