Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Żurawinowo-amarantusowe batoniki z gorzką czekoladą

W tych rozpieszczających podniebienie batonikach główną rolę odgrywa lubiane w starożytności ziarno, czyli ekspandowany amarantus, połączone z chrupiącymi orzechami nerkowca, prażonym owsem i kwaśną żurawiną. Wiórki kokosowe, cynamon i wanilia równoważą smak polewy z ciemnej czekolady i słodycz jaką daje odrobina kajmaku.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 36 porcji (po 1 batoniku).
Sposób przygotowania
  • Wsyp 1 szklankę kropelek z ciemnej czekolady do plastikowego woreczka z zamknięciem lub szczelnego pojemnika i umieść w zamrażarce na jakiś czas, aż będą gotowe do użycia.

  • Wymieszaj syrop klonowy z miodem w średniej wielkości rondlu. Zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 6 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj masło migdałowe, 3 łyżeczki cynamonu i połowę miąższu z laski wanilii. Dobrze wymieszaj. Odstaw.

  • Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wsyp 2 łyżki ziaren amarantusa. Przykryj i praż przez około 30 sekund lub aż większość ziaren pęknie. (Gdy pękną, ziarna wyglądają jak nieduże białe koraliki.) Natychmiast przełóż je do dużej miski. Powtórz powyższe czynności z resztą amarantusa. (Podana ilość powinna wystarczyć na 2 szklanki ekspandowanego amarantusa.) Do miski z ekspandowanym amarantusem wsyp wiórki kokosowe, żurawinę, orzechy nerkowca, prażone płatki owsiane i sól morską. Dobrze wymieszaj. Dodaj mieszankę z masłem migdałowym. Wymieszaj, aby pokryć nią wszystkie składniki. Odstaw mieszankę do wystygnięcia. Wmieszaj zmrożone czekoladowe kropelki. Lekko dociskając wyłóż masę z amarantusem na wyłożoną folią blachę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 20 cm. Folia musi wystawać poza brzegi blachy. Umieść blachę w lodówce, aby masa się schłodziła.

  • Tymczasem zagotuj śmietanę w małym rondelku. Wsyp do niej po 1 łyżeczce pozostałego cynamonu i miąższu z laski wanilii. Wylej śmietanę na pozostałe 1 i 1/2 szklanki czekoladowych kropelek włożonych do żaroodpornego naczynia. Odstaw na 10 minut, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlej czekoladowy sos równomiernie po powierzchni schłodzonej masy z amarantusem. Chłódź przez 2 do 3 godzin lub aż czekolada zastygnie.

  • Chwyć za wystającą folię, aby przenieść deser z blachy na deskę do krojenia. Skrop powierzchnię deseru ciepłym kajmakiem. Odstaw aż kajmak zastygnie. Potnij na batoniki.

Porady Gotowanie

Amarantus to starożytne ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Jest bogaty w białko, błonnik i witaminy. Jest też chrupiący i ma ziemisty, orzechowy smak. Można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale z żywnością organiczną lub w delikatesach internetowych.

Prażenie poprawia smak płatków owsianych i sprawia, że stają się złocistobrązowe i chrupiące.  Aby uprażyć płatki owsiane, rozgrzej na średnim ogniu niedużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wsyp płatki, gotuj, mieszając, przez 5 do 7 minut lub aż staną się złocistobrązowe i aromatyczne. Natychmiast przesyp je z gorącej patelni, aby uniknąć przepieczenia.

Oceny i komentarze: 0