Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wielkanocny warkocz drożdżowy z cynamonem

Uproszczona chałka – pleciona jak warkocz. Bardzo puszysta, pachnąca cynamonem. Doskonała z samym masłem na wielkanocne drugie śniadanie lub podwieczorek. Zamiast cynamonu można dodać do ciasta kardamon lub wanilię. Każda wersja smakuje wyśmienicie.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.

  • Każdy posyp dodatkowym cynamonem.

  • Splataj jak warkocz.

  • Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch chałki rozmąconym jajkiem.

  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

  • Po wystygnięciu posmaruj chałkę lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.

  • Opcjonalnie posyp kolorową posypką, skórką pomarańczową.

  • Dodaj drożdże i wymieszaj.

  • Odstaw do wyrośnięcia.

  • W dużej misce połącz mąkę, jaja, olej, cynamon i pozostały cukier.

  • Wmieszaj zaczyn drożdżowy.

  • Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.

  • Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

  • Podziel ciasto na 3-4 części.

  • Z każdej części uformuj 3 długie walce.

Oceny i komentarze: 0