Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wielkanocna plecionka z orzechami i kardamonem

Drożdżowy wieniec z aromatem wanilii i kardamonu, który dopełniają orzechy włoskie. Plecionkę można udekorować kolorową posypką, a w jej środku umieścić wielkanocne jajeczka i gałązki bukszpanu. Najlepszy deser podczas świąt? Ciasto drożdżowe! Przepis idealny znajdziesz u nas.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury około 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.

  • Z każdej części uformuj 2 długie walce.

  • Spleć ze sobą, owijając jeden wokół drugiego.

  • Zlep końce, by powstał okrągły wianuszek.

  • Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Przed pieczeniem posmaruj wierzch plecionki rozmąconym jajem i posyp kolorową posypką.

  • Piecz w temperaturze 200°C około 10-15 minut.

  • Dodaj drożdże i wymieszaj.

  • Odstaw do wyrośnięcia.

  • Posiekaj drobno orzechy lub rozdrobnij blenderem.

  • W dużej misce połącz mąkę, jaja, olej, pozostały cukier oraz orzechy włoskie.

  • Wmieszaj zaczyn drożdżowy.

  • Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.

  • Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

  • Podziel ciasto na 6 części.

Oceny i komentarze: 0