Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Waniliowe bułeczki z suszoną żurawiną

Bułeczki drożdżowe z krzyżem, w krajach anglosaskich znane pod nazwą „cross buns”. Tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek. Bułeczki drożdżowe pachnące prawdziwą wanilią. Słodkości dodaje im suszona żurawina. Ich wspólna konsumpcja podobno cementuje przyjaźń ;) Przepis idealny na Święta Wielkanocne i nie tylko!

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do około 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.

  • Podziel na 8-10 części.

  • Uformuj okrągłe bułeczki.

  • Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajem.

  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

  • Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.

  • Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.

  • Dodaj drożdże i wymieszaj.

  • Odstaw do wyrośnięcia.

  • W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier.

  • Wmieszaj zaczyn drożdżowy.

  • Przetnij laskę wanilii wzdłuż.

  • Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników.

  • Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.

  • Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Oceny i komentarze: 0