Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sorbet z prażonej pomarańczy z sosem z gorącego rumu i korzennymi ciasteczkami

Ten szczególny deser łączy ze sobą ostre i kremowe tekstury, ciepło korzennych ciasteczek z chłodem sorbetu oraz charakterystyczne smaki czarnego rumu, prażonych pomarańczy i aromatycznego ziela angielskiego.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie sorbetu z prażonych pomarańczy: 1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż. Usuń biały rdzeń z pomarańczy. Pokrój pomarańczę w poprzek na 6 plasterków. Plasterki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Posyp 2 łyżkami cukru. Plasterki opiekaj w piekarniku na górnej półce od 7 do 8 minut lub aż lekko sczernieją. Po ostudzeniu pokrój je na grube kawałki. 2. Umieść pozostałe 2/3 szklanki cukru i startą skórkę w zamykanym pojemniku, w blenderze. Zmiksuj na wysokich obrotach, aż będą dobrze wymieszane. Dodaj sok pomarańczowy oraz połowę mleka kokosowego. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej do średniej miski. Wymieszaj z pokrojoną pomarańczą. 3. Umieść w lodówce 2 godziny lub do czasu gdy będzie dobrze schłodzone. Wlej do maszyny do robienia lodów. Sorbet przygotuj zgodnie zaleceniami producenta.

  • Przygotowanie ciasteczek korzennych: 1. Wymieszaj mąkę i zmielone w średniej misce ziele angielski i odłóż. W dużej misce utrzyj mikserem ustawionym na średnią prędkość masło z cukrem, do momentu, aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajo, rum i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę (mikser pracujący na niskich obrotach), aż ciasto będzie dobrze wymieszane. Umieść w pokrytej papierem do pieczenia formie o wymiarach 20 x 20 cm lub podobnej wielkości. 2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C, 20 do 25 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą złotego koloru. Schłodź pozostawiając w uchylonym piekarniku. Pokrój na 4 kwadraty, następnie potnij każdy kwadrat poprzecznie na 4 trójkąty.

  • Przygotowanie sosu rumowego: 1. Należy stopić 2 łyżki masła w dużej patelni na średnim ogniu. 2. Umieść pomarańczowe punkty w patelni. 3. Posypać cukrem wokół pomarańczy. 4. Należy dusić przez 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Całość delikatnie mieszaj od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zdejmij z ognia. 5. Dodaj sok pomarańczowy i rum. Należy dusić 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą łyżkę masła i mieszaj, aż się roztopi. 6. Ciasteczka korzenne podawaj z małą gałką sorbetu z prażonych pomarańczy. Całość polej ciepłym sosem rumowym.

Oceny i komentarze: 0