Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Rolada czekoladowa Yule Log

Rolada Yule Log to klasyczne ciasto przygotowane w okresie świątecznym w wielu krajach Europy, szczególnie we Francji. Dobrze znane również we francuskiej prowincji Kanady - Quebec.

Czekoladowa rolada Yule Log, znana również jako Bûche de Noël, kształtem i fakturą przypomina polano drewna – symbolizując tym samym dawną tradycję związaną z drewnem palonym w okresie świąt.

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
  • Przygotuj piekarnik nagrzewając go do temperatury 190 stopni.

  • Posyp ciasto cukrem pudrem i świątecznie udekoruj, a następnie delikatnie przenieś je na odpowiedni talerz dekoracyjny eksponujący interesującą fakturę ciasta.

  • Ciasto z kremem może być przechowywane w przewiewnym pojemniku do 3 dni lub w zamrażarce do 2 miesięcy. Ewentualnie – ciasto i krem mogą być przechowywane w zamrażarce osobno.

  • Blaszkę do pieczenia o wymiarach 18x28cm wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj.

  • Jaja i cukier ubijaj razem do momentu otrzymania lekkiej, kremowej masy, która podnoszona trzepaczką powinna pozostawiać ślady.

  • Przesiej makę razem z cynamonem i delikatnie dodaj do przygotowanej masy.

  • Delikatnie rozłóż masę w przygotowanej formie, a następnie umieść w piekarniku i piecz przez 15-20 minut do momentu, gdy ciasto dobrze wyrośnie i będzie twarde w dotyku.

  • Podczas, gdy ciasto będzie jeszcze gorące, wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia i przykryj go kolejnym kawałkiem papieru - a następnie delikatnie je zwiń.

  • Pozostaw ciasto zawinięte w papier do momentu aż całkiem ostygnie.

  • W tzw. międzyczasie, przygotuj kremowe wypełnienie ciasta ucierając razem masło, cukier puder i kakao. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Delikatnie rozwiń ciasto i usuń z niego papier. Rozsmaruj po wewnętrznej stronie ciasta przygotowane kremowe wypełnienie i zwiń ponownie.

  • Rozsmaruj bardzo delikatną warstwę kremu na brzegach ciasta i pozostałym wypełnieniem pokryj ciasto formując na nim przy pomocy widelca fakturę przypominającą korę drzewa.

Oceny i komentarze: 0