Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pudding świąteczny

Pudding świąteczny - doskonały przepis na święta.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Mąkę, bułkę tartą, zmielone migdały, cukier, rozdrobniony łój wołowy, suszone owoce, przyprawy, sól umieść w dużej misce, a następnie dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu wybij jajka i dodaj je do miski z wymieszanymi wcześniej produktami. Dodaj również starte skórki owoców, sok, brandy, ciemne piwo. Bardzo dokładnie wymieszaj całość.

  • Przygotuj trzy formy do puddingu (przypominające kształtem formy do pieczenia bab wielkanocnych) o objętości 900ml nasmarowując je tłuszczem. Wypełnij je otrzymaną masą do wysokości ok. 2,5 cm od góry formy. Przykryj każdą formę papierem do pieczenia wyciętym w kształcie koła. Przykryj papier płócienną ściereczką lub folią. Obwiąż formę kilka razy sznurkiem.

  • Umieść ciasto w urządzeniu do gotowania na parze lub w zamkniętym garnku z gotującą się wodą - i gotuj je na parze przez 6h, uzupełniając w razie potrzeby wyparowaną wodę.

  • Pozwól ciastu ostygnąć. Wymień użytą w czasie gotowania ściereczkę (lub folię) na czystą i suchą. Przechowuj pudding w suchym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby zamrażania ciasta.

  • Przed ozdobieniem puddingu, tj. udekorowaniem go np. gałązkami ostrokrzewu - umieść ciasto na 3 godziny w garnku parowym. Podawaj świąteczny pudding w towarzystwie masła z odrobiną brandy, sosu brandy albo kremu.

Oceny i komentarze: 0