Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Przekładaniec truskawkowy z sosem malinowym

Składniki
Porcja dla: Ciasto
Sposób przygotowania
  • Śmietankę wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny.

  • Do okrągłej tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.

  • Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.

  • Wanilię przekroić na pół i wyskrobać środek.

  • Śmietankę wyjąć z zamrażalnika.

  • Dodać do niej kostkę lodu, cukier puder i środek wanilii. Ubić. Usunąć lód.

  • Dodać sok z cytryny.

  • Wymieszać i wstawić do lodówki.

  • Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko, dodać cukier, podgrzać i odstawić do przestygnięcia.

  • Umyć, osuszyć i pozbawić ogonków truskawki wstawić do lodówki.

  • Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki (najlepiej nitką).

  • Przygotować ciasto.

  • Jeden placek posmarować bitą śmietaną, na niej ułożyć truskawki, znowu bitą śmietanę i drugi placek.

  • Lekko przycisnąć.

  • Wstawić na kilka godzin do lodówki.

  • Przed podaniem polać przekładaniec sosem z malin.

  • Na wierzchu można położyć kilka listków mięty.

  • Proszek do pieczenia wymieszać z mąką.

  • Białka oddzielić od żółtek.

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

  • Dodać miękkie masło i śmietanę.

  • Wymieszać, dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, którą delikatnie dodać do ciasta i wymieszać.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas chłodzenia

Oceny i komentarze: 0