Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Prosty w przygotowaniu custard z herbatą cytrynową z kandyzowanymi morelami

Ten custard jest niezwykle prosty w przygotowaniu – nawet nie potrzebujesz piekarnika! Zarówno custard z herbatą cytrynową, jak i kandyzowane morele przygotowujesz w kuchence mikrofalowej i po niespełna 30 minutach mogą pojawić się na Twoim stole.

Składniki
Porcja dla: 4 porcje
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować custard z herbatą cytrynową, ustaw wysoką moc w kuchence mikrofalowej, wstaw śmietanę i torebki herbaty i podgrzewaj przez 4 do 5 minut. Przykryj. Pozostaw do zaparzenia na 5 minut. Wyrzuć torebki.

  • W międzyczasie przygotuj kandyzowane morele. Wsadź do małej miski morele, cukier, wodę i imbir. Ustaw wysoką moc w kuchence mikrofalowej i podgrzej całość przez 1 minutę. Wsyp płatki migdałowe; przykryj. Odstaw.

  • Ubij jajka z cukrem w dużej misce za pomocą metalowej ubijaczki do momentu aż dokładnie się połączą. Stopniowo wlej śmietanową mieszankę. Wlej do 4 (170-gramowych) naczyń do zapiekania albo salaterek. Podgrzej w kuchence mikrofalowej na średniej mocy (50%) przez 7 minut lub aż custard się zetnie. Odstaw na 5 do 10 minut. Podawaj z ciepłymi kandyzowanymi morelami.

Porady Gotowanie

Wskazówka: Sprawdź, czy w torebkach herbaty nie ma metalowych zszywek. Jeżeli są, usuń je przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej.

Oceny i komentarze: 0