Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pierniczki na choinkę

Zrób słodką niespodziankę najmłodszym biesiadnikom. Z cynamonem i goździkami od Kamis przygotuj pierniczki w ciekawym kształcie i zdecyduj, czy będą zaskakującą ozdobą choinkową, czy hitem na świątecznym stole. A może jedno i drugie?

Składniki
Sposób przygotowania
  • Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać.

  • Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamknąć na 24 godziny.

  • Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę.

  • Po ostudzeniu wbić jajka i ubić.

  • Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

  • Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki.

  • Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki.

  • W każdym pierniczku zrobić dziurkę o średnicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę).

  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.

  • Następnego dnia ozdabiać według upodobań.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas "dochodzenia" ciasta

Oceny i komentarze: 0