Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pieczone oponki drożdżowe z jabłkami

Klasyczny wielkanocny wypiek – ciasto drożdżowe z jabłkami i przyprawą do szarlotki. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Mieszanka korzennych przypraw pasuje do nich jak ulał!

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.

  • Jego końce połącz ze sobą.

  • Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Przed pieczeniem posmaruj wierzch oponek rozmąconym jajem.

  • Piecz w temperaturze 200°C około 10-12 minut.

  • Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

  • W zagłębieniu, pośrodku oponek możesz umieścić wielkanocne jajeczka.

  • Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

  • W dużej misce połącz mąkę, przyprawę do szarlotki, jaja, olej oraz pozostały cukier.

  • Wmieszaj zaczyn drożdżowy.

  • Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.

  • Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

  • Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w drobną kostkę i równomiernie rozprowadź.

  • Podziel ciasto na 8 części.

  • Z każdej części uformuj walec.

Oceny i komentarze: 0