Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Mazurek orzechowy z kardamonem

„Obowiązkowe” wielkanocne ciasto. Zwykle na bardzo maślanym kruchym spodzie i z maślano-karmelową masą. To poniżej jest nieco mniej maślane, półkruche, z dodatkiem płatków owsianych i orzechów. Zwieńczone lekką masą serową o smaku wanilii i kardamonu.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Połącz mąkę z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz posiekanymi orzechami.

  • Dodaj obie mąki oraz cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem.

  • Wylej na podpieczony spód.

  • Piecz około 1 godzinę w w temperaturze 160°C, najlepiej z naczyniem z wodą na dnie piekarnika, by ser nie popękał i nie opadł.

  • Po przestudzeniu polej ciasto polewą z białej czekolady i udekoruj.

  • Wetrzyj masło (malakserem lub ręcznie).

  • Dodaj jajo i śmietankę.

  • Szybko zagnieć gładkie ciasto.

  • Wyłóż na dużą blaszkę, pokrywą papierem do pieczenia.

  • Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Piecz w temperaturze 180°C, przez około 15-20 minut.

  • W międzyczasie przygotuj masę serową.

  • Wymieszaj twaróg z cukrem i jajkami.

Oceny i komentarze: 0