Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Mazurek kajmakowy

Składniki
Sposób przygotowania
  • Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier, posiekaną wanilię i wymieszać.

  • Posiekać ze schłodzonym masłem “na piasek”.

  • Dodać śmietanę i zagnieść ciasto.

  • Uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.

  • Przygotować masę kajmakową: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z zimną wodą i gotować przez ok. 3 godziny na małym ogniu.

  • Podczas gotowania uzupełniać wodę tak, by puszka była zakryta.

  • Przed otwarciem puszkę należy schłodzić, aby się nie poparzyć.

Oceny i komentarze: 0