Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Małe serniczki z sera koziego z sosem karmelowym z limonką i gujawą

Cierpki smak serniczków to zasługa sera koziego i soku z limonki. Nuta ziela angielskiego i kokosu w cieście oraz sos karmelowy z gujawą dodają im tropikalnego aromatu.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Delikatnie natrzyj masłem i posyp mąką 4 naczynia do zapiekania (mieszczące 3/4 szklanki). Wyłóż spód naczyń krążkami z papieru do pieczenia. Połóż naczynia na blasze do pieczenia. Odstaw.

  • Aby przygotować ciasto, włóż migdały, cukier i ziele angielskie do robota kuchennego i rozdrobnij. Dodaj kokos i masło; wymieszaj w robocie kuchennym. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania. Dokładnie wyrównaj ciasto na dnie naczyń.

  • Aby przygotować masę sernikową, włóż wszystkie składniki do czystego robota kuchennego. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, ocierając ścianki, jeżeli to konieczne. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25 minut lub aż serniczki lekko urosną i środki są prawie ścięte. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aż serniczki dobrze się schłodzą.

  • Aby przygotować sos karmelowy z gujawą, włóż masło i cukier do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Ostrożnie dodaj śmietanę, galaretkę z gujawy i ziele angielskie. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki.

  • Przejedź małym nożem po wewnętrznej powierzchni naczynia. Odwróć naczynia do góry dnem na talerzach deserowych, aby wyciągnąć serniczki z forem. Na każdy serniczek nałóż 2 łyżki sosu karmelowego z gujawą. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowo słupkami z migdałów.

Porady Gotowanie

Wskazówka: Przechowuj pozostały sos karmelowy z gujawą w lodówce. Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej i podawaj z deserami takimi jak lody, ciasta lub szarlotka.

Oceny i komentarze: 0