Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kruche ciasto (Crostata) z gruszką i berberysem

Słodko-kwaśny, suszony owoc znany w kuchni perskiej zyskuje popularność na całym świecie. Przepis odkrywa zbliżony do żurawiny smak berberysu zawarty w kruchym cieście crostata z gruszkami. Słodki cynamon i kawałki migdałów stanowią doskonałe zwieńczenie deseru. Jest prosty i łatwy w wykonaniu i wręcz wyśmienity.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Umieść mąkę, zmielone migdały, cukier i sól morską w malakserze i przykryj. Wymieszaj składniki, dodaj masło i nadal mieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, mieszaj, aż powstanie ciasto. Przełóż ciasto na powierzchnię lekko oprószoną mąką i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj 20-centymetrowy krążek. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

  • Rozgrzej piekarnik do 200° C. Zostaw 1 łyżkę cukru do posypania. Wymieszaj resztę cukru, mąkę, cynamon i sól morską w dużej misce. Dodaj gruszki, berberys i ekstrakt migdałowy. Delikatnie wymieszaj, wyjmij gruszki, a pozostałą mąkę z przyprawami odstaw na bok.

  • Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby miało średnicę 30 cm. Łyżką rozprowadź nadzienie 3 cm od krawędzi. Zwiń brzegi ciasta, na wierzchu umieść kawałki gruszki. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i posyp pozostałą 1 łyżeczką cukru i kawałkami migdałów.

  • Piecz ciasto na środkowym poziomie przez 25-30 minut, aż gruszki zmiękną, a ciasto się zarumieni. Zostaw ciasto na blasze do pieczenia. Zostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną i udekorowane dodatkowo berberysem.

Oceny i komentarze: 0