Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Krem brulee z marynowanymi wiśniami w imbirze

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Wodę zagotowujemy z cukrem i imbirem. Wiśnie zaparzamy w syropie - wrzucając je małymi partiami, po chwili wyjmując. Powstały w ten sposób wywar wiśniowy wygotowujemy aż zacznie gęstnieć. Gdy ostygnie mieszamy go z wcześniej podgotowanymi wiśniami.

  • Śmietanę gotujemy z laską wanilii aż do uzyskania 0.5 l płynu. Wyjmujemy wanilię i wlewamy powoli do żółtek utartych z cukrem.

  • Powstałą masę wlewamy do małych naczyń (np. filiżanki do kawy) i pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 180 st przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem, na gorący krem możemy posypać odrobinę ciemnego cukru i zapiekamy go małym palnikiem.

  • Krem podajemy z imbirowymi wiśniami.

Oceny i komentarze: 0