Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Knedle ze śliwkami

Składniki
Porcja dla: 6 osób
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, jeszcze gorące obrać ze skórki, utłuc.

  • Wyjmować łyżką cedzakową, przelać na sicie gorącą wodą. Wyłożyć na ogrzany półmisek.

  • Śliwki umyć, wyjąć pestki.

  • Wystudzoną masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub do miski.

  • W zagłębienie wsypać mąkę, wbić jajko.

  • Wyrobić ciasto szybko nożem, następnie szybko zagnieść.

  • Z ciasta uformować wałek grubości 3-4 cm, pokroić go w poprzek na małe porcje.

  • Z każdego kawałka zrobić placuszek, kłaść po środku śliwkę (lub inne nadzienie).

  • Zlepiać kulkę. Knedle wkładać do osolonego wrzątku, garnek przykryć pokrywką.

  • Gdy woda znowu zawrze, odkryć pokrywkę, gotować 3-5 min.

Oceny i komentarze: 0