Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Klasyczny drink o aromacie prażonych orzechów arachidowych

W tej rozgrzewającej wersji koktajlu Old Fashioned burbon został wzbogacony o aromat wanilii i smak prażonych orzeszków ziemnych. Dzięki odświeżającym owocom cytrusowym i szklance ozdobionej fistaszkami w słodkiej glazurze koktajl ten staje się pyszną, niemalże świąteczną niespodzianką.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 4 porcje.
Sposób przygotowania
  • Rozłóż pojedynczą warstwę orzeszków na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Praż je w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 15 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj orzeszki. Odstaw do ostygnięcia.

  • Wymieszaj prażone fistaszki, burbon i miąższ w szczelnym pojemniku. Odstaw na całą noc w miejsce o temperaturze pokojowej, aby aromat orzeszków się rozwinął. Przecedź do dzbanka burbon z prażonymi fistaszkami przez podwójną warstwę gazy lub filtrów do kawy. Zachowaj orzeszki ziemne na później.

  • Umieść 1 łyżkę zachowanych fistaszków nasiąkłych wanilią i burbonem w małym plastikowym woreczku z zamknięciem. Szczelnie zamknij. Tłucz torebkę z orzeszkami wałkiem do ciasta lub tłuczkiem tak długo aż orzeszki równomiernie się pokruszą. Wysyp na mały talerz. Dodaj sól morską do pokruszonych orzeszków ziemnych. Dobrze wymieszaj. Wlej 1 łyżkę soku z cytryny do małego płaskiego naczynia. Zwilż po zewnętrznej stronie brzegi 4 szklanek do whiskey sokiem z cytryny. Włóż brzeg każdej szklanki do mieszanki orzechowej, aby go ozdobić.

  • Wlej wermut, sok pomarańczowy i pozostałe 2 łyżki soku cytrynowego do dzbanka z burbonem infuzowanym prażonymi orzeszkami ziemnymi. Zapełnij shaker do połowy lodem. Wlej połowę mikstury z burbonem do shakera. Przykryj i mieszaj w shakerze tak długo, aż składniki dobrze się połączą, a napój się schłodzi. Rozlej do 2 z 4 przygotowanych szklanek. Przybierz każdy koktajl wisienką. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi składnikami tak, aby uzyskać jeszcze 2 koktajle.

Porady Gotowanie

Wskazówka: zużyj pozostałe orzeszki nasiąknięte burbonem, aby przygotować fistaszki w glazurze z burbonem i wanilią. W średniej wielkości misce połącz 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru (ubij cukier w szklance, aby był maksymalnie zbity), 1 łyżeczkę mielonego cynamonu Kamis oraz 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis. Dodaj orzeszki ziemne nasiąknięte wanilią i burbonem. Podrzuć, aby pokryć fistaszki miksturą. Rozłóż pojedynczą warstwę orzeszków na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia przemieszaj orzeszki. Odstaw, by nieco ostygły, a następnie połam orzeszki. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 2 tygodnie.

Oceny i komentarze: 0