Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Hawajski „Poke” ze smoczym owocem, truskawkami i syropem pieprzowym

Słodki „Poke” to słodko-pikantny deser z syropem z brązowego ryżu i czarnym pieprzem.

Składniki
Porcja dla: 6 (2 sztuki na osobę)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Aby przygotować syrop, umieść syrop ryżowy, ocet balsamiczny i jedną łyżkę pieprzu w małym rondelku i mieszając od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut przed dodaniem soku z cytryny. Zdejmij z ognia i odstaw na 1 godzinę. Przez sito o drobnych oczkach przelej syrop do małego naczynia. Przykryj i odstaw do lodówki aż do momentu podania.

  • W tym czasie w średniej wielkości naczyniu ubij dobrze śmietanę z 2 łyżkami cukru i ½ łyżeczki pieprzu. Przykryj i odstaw do lodówki aż do momentu podania.

  • Do truskawek dodaj 3 łyżki cukru. Pozostaw je w temperaturze pokojowej przez 10-15 minut lub aż cukier się rozpuści i odstaw na bok.

  • Rozgrzej piekarnik do 180° C. Ułóż po 3 arkusze ciasta jeden na drugim. Następnie przekrój je na pół, aby otrzymać dwa prostokąty, przekrój każdy prostokąt na pół po przekątnej, aby otrzymać 4 trójkąty. Zrób to samo z resztą ciasta, aby w sumie otrzymać 12 trójkątów. Wymieszaj pozostały cukier i pozostałe 2 łyżeczki pieprzu w małej misce. Każdy trójkąt posmaruj z dwóch stron roztopionym masłem, posyp pieprzem i solą. Umieść trójkąty na blasze do pieczenia i piecz przez 8-9 minut, aż nabiorą złotego koloru, a sól i pieprz się skarmelizują. Pozostaw na kratce do wystygnięcia.

  • Na środku każdego upieczonego trójkąta umieść 1 łyżkę ubitej śmietany z pieprzem. Na wierzchu połóż truskawki, smoczy owoc i skrop syropem pieprzowym.

Porady Gotowanie

Smoczy owoc to owoc tropikalny z jasnoróżową skórką i białym lub czerwonym miąższem z małymi czarnymi jadalnymi nasionami. Ma lekko słodki zbliżony do kiwi smak. Smoczy owoc należy obrać, ponieważ skóra jest niejadalna.

Oceny i komentarze: 0