Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gruszka nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

Składniki
Porcja dla: 4 osoby
Sposób przygotowania
  • Do wody dodać wino, 125g cukru, cynamon korę, 1 op. kardamonu i ugotować syrop.

  • Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min.

  • Do orzechów dodać rodzynki, miód, brandy, 1 op. kardamonu.

  • Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz.

  • Podawać z sosem karmelowym i posypane nitkami szafranu.

  • Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Oceny i komentarze: 0