Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Flan waniliowy

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Zwykłe mleko podgrzać z rozciętą laską wanilii i odstawić na 20 minut.

  • Flan odciąć nożem od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyki.

  • Na teflonowej patelni roztopić cukier i podgrzewać, poruszając patelnią, aż do jego zbrązowienia.

  • Następnie wlać do 4 żaroodpornych foremek lub filiżanek.

  • Poruszając nimi rozprowadzić karmel na dnie.

  • Ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić do smaku.

  • Z mleka usunąć laskę wanilii i powoli wlać do mieszanki jajecznej, nie przerywając przy tym miesznania.

  • Powstałą masę wlać do foremek i przykryć folią aluminiową.

  • Piec w kąpieli wodnej przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

  • Po upieczeniu ostudzić, wstawić na 2 godziny do lodówki.

Oceny i komentarze: 0