Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Drożdżowe wieńce

Nieodłącznym elementem świąt jest ciasto drożdżowe. Przepis na idealne wieńce drożdżowe znajdziesz u nas. Jest on bardzo prosty i szybki, zatem nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem, nie powinna mieć z nim problemu.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami.

  • Natnij go wzdłuż na 3 paski szer. 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce.

  • Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.

  • Piecz ok, 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  • Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka.

  • Wyrabiaj, stopniowo dodając masło.

  • Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie.

  • Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc.

  • Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój.

  • Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje.

  • Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25x6 cm.

Oceny i komentarze: 0