Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciasto waniliowo-mleczne

Ciasto filo (fyllo) jest bardzo często wykorzystywane w kuchni bałkańskiej. Jeżeli lubisz oryginalne przepisy, to mamy dla Ciebie idealne ciasto waniliowo-mleczne. Jest ono bardzo proste i szybkie w wykonaniu, ponieważ wymaga tylko kilku składników. Dodatkowym atutem naszego przepisu jest to, że do jego wykonania możesz użyć gotowego ciasta filo.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Mleko zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii, przecedzić.

  • Rozpuścić w nim cukier, dodać powoli kaszę, mieszając by nie powstały grudki.

  • Lekko wystudzić, dodać ubite jaja.

  • Na blachę, polaną połową stopionego masła, wyłożyć ciasto fyllo.

  • Następnie nałożyć masę waniliową-mleczną, nakryć druga warstwą ciasta i posmarować stopionym masłem.

  • Piec około 1 godziny w temp. 180°C.

Oceny i komentarze: 0