Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciasto Sable

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ciasto: W mikserze na wolnych obrotach ucieramy cukier z masłem, dodajemy żółtko. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy mąkę.

  • Całość wyjmujemy na stolnice, szybko wyrabiamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min.

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na około 0,5cm, wycinamy 9 okręgów o średnicy 5cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 12 min.

  • Gruszka: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni z cukru robimy karmel, dodajemy gruszki, zalewamy winem i dodajemy laskę wanilii. Dusimy przez około 10min i odcedzamy na sicie. Otrzymany sos możemy zamrozić, aby otrzymać sorbet.

  • Sos zabajone: Podgrzewamy wino i rozpuszczamy w nim cukier.

  • Do miski w kąpieli wodnej wbijamy żółtka, ubijamy na małym ogniu. Powoli dolewamy wino z cukrem i cały czas ubijamy, aż uzyskamy gładką puszystą masę.

  • Sos z jeżyn: Na patelni z cukru robimy karmel, dodajemy wino i mieszamy. Do sosu dodajemy jeżyny i redukujemy o połowę. Na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła.

  • Prezentacja: Układamy na talerzu w następującej kolejności: ciastko, gruszka polana sosem zabajone, ciastko, gruszka z sosem zabajone i na koniec ciastko obsypane cukrem pudrem i ozdobione jeżyną.

  • Sosem z jeżyn oraz owocami dekorujemy talerz.

Oceny i komentarze: 0