Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciastka „Jajka sadzone”

Składniki
Sposób przygotowania
  • Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę.

  • Dodaj starte na tarce masło, rozetrzyj palcami z mąką.

  • Następnie dodaj śmietanę, żółtka, ziarenka z połowy laski wanilii, przyprawę do dań słodkich i skórkę z cytryny.

  • Wyrób ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na conajmniej 2 godziny.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.

  • Wytnij ciasteczka w kształcie elipsy, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 15 minut.

  • Ostudzone ciasteczka dekoruj śmietaną i brzoskwiniami.

Oceny i komentarze: 0