Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Brzoskwiniowy koktajl z waniliowym syropem brûlée

W tym nowoczesnym koktajlu smak brzoskwini łączy się karmelowymi i śmietankowymi nutami tworząc doskonały warstwowy drink. Brûlée w języku francuskim oznacza „przypalony”. Ta klasyczna technika przygotowywania deserów została wprowadzona do świata napojów dzięki zastosowaniu jej na syropie waniliowym i plasterkach brzoskwini.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 4 porcje.
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować syrop waniliowy brûlée, wymieszaj 1/4 szklanki cukru i 1 łyżkę wody w rondelku z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub aż syrop zmieni kolor na ciemny karmelowy. Zdejmij z ognia. Powoli wlej pozostałe 1/2 szklanki wody. Gdy mikstura przestanie parować, dodaj pozostałe 1/2 szklanki cukru, miąższ z laski wanilii. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż rozpuści się cukier. Odstaw.

  • Aby przygotować brzoskwinię brûlée, umieść kawałki brzoskwini i cukier w średniej wielkości misce. Podrzucaj tak długo aż cząstki owocu całkiem pokryją się cukrem. Ułóż pojedynczą warstwę brzoskwiń na dużej płytkiej blasze do pieczenia wyłożonej folią. Przypalaj lub opiekaj każdą cząstkę brzoskwini z jednej strony przez 3 do 5 minut aż lekko zbrązowieje. Odstaw.

  • Aby przygotować koktajl brzoskwiniowo-waniliowy brûlée, umieść 4 przypalone cząstki brzoskwini, brzoskwiniowego sznapsa i sok z cytryny w dużym shakerze. Dodaj lód i śmietanę kremówkę. Przykryj i mieszaj w shakerze tak długo aż składniki dobrze się połączą, a napój się schłodzi. Rozlej do 4 szklanek do drinków. Przybierz brzeg każdej szklanki jedną z pozostałych cząstek brzoskwini brûlée. Powoli wlej do szklanki ok. 1/4 szklanki syropu waniliowego brûlée polewając przy tym cząstkę brzoskwini. (Syrop opadnie na dno szklanki.)

Oceny i komentarze: 0